Pages

Friday, March 2, 2012

sedikit tentang audiology dan speech pathology


bersesuaian dengan tema blog ni, 'senguin audiologist' aku nak la post sedikit sebanyak actually apa yang aku tahu tentang bidang ni....department aku dipanggil DASLP( department of audiology and speech-language pathology)......ramai yang tertanya-tanya apa course ni?

Sebenarnya kalu dilihat pada DASLP( department of audiology and speech-language pathology) itu sendiri, terdapat dua kursus yang ditawarkan, iaitu audiology dan speech pathology. Untuk pengetahuan semua, memg kursus ini amat jarang di Malaysia kerana apa?

1. Course ni hanya terdapat di UIA, USM dan UKM di Malaysia ni. Itupun, UIAM baru sahaja nak mewujudkan course speech pathology kerana kekurangan lecturer. Ramai yang sedang ambil study leave. Jadi, course audiology je yang ditawarkan di UIA buat masa ni.

2. Course ni jugak hnya ditawarkan pada peringkat ijazah sarjana di Malaysia, bukan pada peringkat diploma. Jadi persaingan amat kurang alam segi pekerjaan.

Ramai lagi audiologist dan speech therapist yang diperlukan di Malaysia. Bukan semua Universiti dan kolej pun jarang menawarkan course ni disebabkan kos untuk mewujudkannnya yang agak tinggi. Jadi apa lagi adik2 allied yang berada di CFS PJ, pilihlah audiology andai berminat!

Tujuan aku menulis bukan semata-mata nak promote course ni but you’ll find it interesting lepas belajar. Tak kenal maka x cinta!

Yang menariknya, kalu amik degree in audiology boleh further master dalam speech! Untung kn!

13 comments:

  1. salam saya nak tanya, bidang apa dalam diploma yang dapat sambung degree in audiology selain diploma sains

    ReplyDelete
  2. sy pon x berapa pasti, nant sy tnya senior or lecturer ya, add la sy kat fb, lagi seng

    ReplyDelete
  3. maaf masih dlm proses tnya....terlupa nk update before ni

    ReplyDelete
  4. maaf, x sure la...sbab kalu nk amik degree in audiologist, selalunya dr matriks. selain dip sains, memg x tau dah yg mana sesuai

    ReplyDelete
  5. kalau ambik kos audiology kat main camp kuantan nnti, kena belajar maths and physics lagi tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat ni( dah 2nd year).. of coslah akan ada math n physics sikit2 tapi sume related to audiology. akan belajar acoustics( physics yg psal wave2 tu mase spm and apply math formula skit2 cam bese). later in 3rd n 4th year mungkin ade math skit tu pun sebab nk kira amplification in hearing aids & stuffs etc. zul x yah risau la sbb sume da ade cume kene ingat je.. senior2 sume okeyh je! btw, all da best exam n welcome to iium Kuantan in advance!~

      Delete
  6. Saya grad speech therapy dari ukm... in shaa allah nnri akn kerja di uia... requirements nk masuk audio kne ade math, fizik kimia add math... kalo xde subjek tu, susah juga nk sambung.. lgpun pointer juga kne bagus.. :) welcome to audio n speech program :)

    ReplyDelete
  7. maaf semua, saya dah lama x update blog, nmapaknya ramai yang berminat nak tahu pasal course ni,
    adik zul: untuk physic, just sikit je pasal physics related to sound
    maths perlukan requirement, betul tu, but x setakat ni xde subject math lagi, x bnyak berkaitan maths.

    ReplyDelete
  8. akak pointer nak dpat audiology nii slalu ny 3.0 ke atas ek???

    ReplyDelete
  9. mostly yes, yang lain x berapa pasti

    ReplyDelete
  10. Assalaamualaikum. Blh terangkan tentang skop pekerjaan allied sciences tak? Adakah semua graduan mudah mendapat kerja? Adakah semua graduan diserap masuk ke dalam goverment service? Terima kasih.

    ReplyDelete
  11. http://audiologis.blogspot.com/

    Betul kata admin yang audiologis ini sangat-sangat diperlukan di Malaysia.

    Habis je belajar sebelum konvo dah dapat kerja di private sektor dahulu sebelum masuk KKM

    ReplyDelete
  12. Na tanye...lau.kite.x amik fizik kt matrik tp amik bio,kimia,math,sc com bole x apply audiogy!

    ReplyDelete